Varaa aika!

Mikä on ketoosi?

Ketoosi on aineenvaihdunnan tila, jossa elimistön pääasiallinen energianlähde muuttuu glukoosin sijasta ketoaineiksi. Ihmiskeho tuottaa energiaa kahdella eri tavalla - polttamalla energiaa hiilihydraateista sekä tuottamalla ketoaineita rasvasta. 

Ketoosi on elimistölle normaali tila ja osa normaalia aineenvaihduntaa. Elimistö kykenee polttamaan kehon omaa varastorasvaa energiaksi silloin kun ravinnonsaanti hiilihydraateista on niukkaa.

Ihmisen kehityshistorian aikana ketoosi ja rasva-aineenvaihdunnan hyväksikäytettävyys ovat olleet avainasemassa ihmisen selviytymisen kannalta.

Ketoosi käynnistyy, kun hiilihydraattien saantia rajoitetaan ravinnossa useamman päivän ajan alle 20-50 grammaan vuorokaudessa.

Jo nukutun yön jälkeen (8 tuntia) elimistö on yleensä lievässä ketoosissa. Ketoaineiden muodostuminen on kuitenkin sitä hitaampaa mitä lihavampi henkilö on. Mitä suurempi keskivartalolihavuus, sitä hitaammin ketoosi käynnistyy. Ketoosi alkaa vähitellen 3-4 päivän hiilihydraattirajoituksen jälkeen, kun elimistön omat glukoosivarastot on käytetty loppuun.

Ketoaineilla turvataan elimistön energiansaanti (aivot ja keskushermosto). Keho tarvitsee myös aina hiilihydraatteja, joita saadaan jatkossakin ravinnosta.

Miten pääsen ketoosiin?

Ketoosin tunnistaa yleensä asetonin hajusta hengityksessä, voimakkaan tuoksuista virtsasta, joka voi olla ensimmäiset viikot aika tumman väristä. Iho saattaa myös tuoksahtaa. Kaikki nämä ovat ohimeneviä, sillä kun keho oppii käyttämään ketoaineita tehokkaasti niitä ei enää eritetä pois ja silloin tuoksukin häviää.

Ketoaineita voi mitata aluksi ketosticksien avulla. Alkuun tikkujen käyttö toimii mutta myöhemmin se ei enää kerro koko totuutta. 

 

 

Ravinnon Voima

 info@ravinnonvoima.fi
 040 555 1515

y-tunnus: 2806271-3
Tietosuojaseloste

Verkkosivut - Opiferum Oy